2014 model 1.6 CDTI motor Opel Astra J kasa arabam var, şu an 185 bin kilometrede. Geçen hafta çevre yolunda normal hızda giderken birden ekranda arıza lambası yandı ve Servis ESP yazısı çıktı. Kendi kendime yolda kalır mıyız diye panik yaparken ESP devre dışı uyarısı nasıl düzelir diye internete baktım ama her kafadan bir ses çıkıyor. Araba o uyarıyı verince sanki hafiften çekişten düşüyor, ABS devreye girmiyor gibi hissettiriyor. Sağa çekip kontağı kapatıp açınca bazen düzeliyor, arıza lambası sönüyor ama 10-15 kilometre gitmeden yine kadranda aynı uyarıyı görüyorum.
Hafta sonu bizim buradaki sanayiye uğradım, bilgisayara bağladık. Usta bilgisayarda teker hız sensörü hatası göründüğünü söyledi ama kabloları, bağlantıları kontrol ettiğimizde herhangi bir kopukluk veya fiziksel hasar bulamadık. Acaba direksiyon açı sensörü kalibrasyonu mu bozuldu yoksa ABS beyni soketlerinde mi bir oksitlenme var tam emin olamadık. Usta parçayı sipariş edelim, deneriz diyor ama deneme yanılma yoluyla boş yere dünyaya para dökmek istemiyorum.
Daha önce bu kronik sorunla uğraşan, sensör temizliğiyle falan kurtaran veya bu işin kesin çözümünü bilen var mı? Sigorta kutusundaki ilgili sigorta attığında da bunu yapar mı? Özellikle yağmurlu havalardan sonra bu durumun sıklaşması bana bir yerlerde temassızlık ya da kısa devre olduğunu düşündürüyor. Tecrübesi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim, yolda giderken bir anda sistemin devreden çıkması güvenlik açısından canımı sıkmaya başladı.