2017 model Renault Megane 4 aracım var, şu an 142 bin kilometrede. Son birkaç haftadır özellikle otoyola çıktığımda direksiyonun tam merkezde durmadığını fark ettim; araba düz gitsin diye direksiyonu hafif sağa doğru açılı tutmak zorunda kalıyorum. Direksiyonu serbest bıraktığım anda araç saniyeler içinde sola doğru kaymaya başlıyor. Ayrıca 100-110 km/h hızın üzerine çıktığımda direksiyonda bariz bir titreme meydana geliyor, sanki ön takımda bir şeyler gevşemiş gibi bir hissiyat veriyor.
Geçen gün sanayideki tanıdık bir ustaya gösterdim, aracı lifte kaldırıp alt takımı kontrol etti. Rot milleri ve askı rotu üzerinde herhangi bir fiziksel darbe veya yamulma görünmediğini söyledi. Ancak ön lastiklerin iç yanaklarının dış kısımlara göre çok daha fazla aşındığını fark ettik. Usta, aks kafası veya porya bilyesi kaynaklı bir ses duymadığını, sorunun tamamen tekerleklerin yere basma açısıyla ilgili olduğunu belirtti. Yine de tam emin olamadım, çünkü direksiyonu çevirirken bazen tık diye bir ses de geliyor; acaba bu durum kamber-kaster ayarıyla mı alakalı yoksa direksiyon kutusunda bir boşluk mu var çözemedim.
Sizce tam olarak rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır ve bu belirtiler direkt olarak ön düzen ayarına mı işaret eder? Daha önce benzer bir tecrübe yaşayan, rot-balans makinesine girmeden önce başka bir yere (mesela tabla burçlarına veya amortisör takozlarına) baktırmamı önerecek olan var mı? Lastikleri yeni değiştirdim, bu şekilde kullanmaya devam edip yeni takımı da içten bitirmek istemiyorum. Bilgisi olan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırsa çok makbule geçer.