Beyler selam, 2014 model 165 bin kmdeki Ford Focus aracımda son bir haftadır acayip bir durum var, sol bacağım trafikte resmen iptal oluyor. Araba soğukken debriyaj pamuk gibi ama ne zaman ki motor ısınıyor, 20-30 dakika yol yapıyorum, o zaman debriyaj pedalı neden sertleşir diye kara kara düşündürmeye başlıyor. Pedal resmen kütük gibi oluyor, basarken bazen hafiften gıcırtı yapıyor ve vitesler de özellikle 1. vitesle geri viteste geçmem diye inat ediyor. Hidrolik kutusuna baktım seviye normal duruyor ama içindeki yağın rengi biraz kararmış gibi, sanki özelliğini yitirmiş.
Bizim buradaki sanayide bir ustaya uğradım, adam direkt şanzımanı indireceğiz, baskı balata bitmiş dedi. Ama balata kaçırma yapmıyor, üst viteste yüklenince devir saati fırlamıyor, çekişte de bir problem hissetmedim. Başka bir arkadaşım ise debriyaj merkezi içindeki pistonların şişme yapabileceğini ya da hidrolik hattındaki valf mekanizmasında bir tıkanıklık olabileceğini söyledi. Hatta pedalın altındaki bağlantı noktalarında oksitlenme veya yağsızlık varsa o da yapar diyorlar ama pedalın ısındıkça sertleşmesi kafamı kurcalıyor.
Sizce bu debriyaj pedalı neden sertleşir, asıl sebep ne olabilir? Daha önce bu yaşlarda Focus veya benzeri araçta bu ısınma sonrası sertleşme sorununu yaşayan var mı? Sorun gerçekten baskı balata setinden mi kaynaklıdır yoksa alt veya üst merkezdeki bir arıza mı buna yol açar? Şanzımanı boş yere indirtip dünya para bayılmak istemiyorum. Kontrol ettirmem gereken başka bir müşür veya teknik bir parça var mıdır, bu konuda tecrübesi olanlar bir el atsın.