Bizim emektar 2012 model Opel Astra J 1.4 Turbo, 165.000 kmye geldi. Son zamanlarda özellikle ışıklarda durduğumda rölanti ibresi aşağı yukarı oynamaya, araba titremeye başlamıştı. Ben de her zamanki gibi kirletmiştir diyerek hafta sonu giriştim işe. Boğaz kelebeğini söktüm, balata spreyiyle pırıl pırıl ettim, geri topladım. Ancak işler beklediğim gibi gitmedi; boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon yapmama rağmen araba şu an kendi kendine gaz veriyor. Devir saati 1100 ile 2000 arasında sürekli gidip geliyor, sanki bir yerden hava alıyormuş gibi bir durum var ama her yeri kontrol ettim, tüm hortumlar yerli yerinde.
Sanayideki ustaya götürdüm, beyin (ECU) verileri tam okuyamıyor, bir süre böyle bin düzelir dedi ama 150 km yol yaptım hala tık yok. OBD cihazına bağladığımızda MAF sensörü değerleri de bir garip çıkıyor, sanki hava akışında bir düzensizlik var. Acaba bu işlem sırasında kelebeğin içindeki dişlilere mi zarar verdik yoksa soketlerde bir oksitlenme mi oluştu çözemedim. Arıza lambası da bazen yanıp bazen sönüyor, vites geçişlerinde araba resmen öne atılıyor.
Boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon sürecini manuel olarak da denedim; kontağı açıp beklemeler, akü kutup başını söküp takmalar falan ne varsa yaptım ama nafile. Araba rölantide çalışırken sanki rölanti valfi görevini yapmıyor gibi bir ses geliyor. Daha önce bu modelde veya benzer bir araçta bu sorunu yaşayıp da kesin çözüm bulan var mı? Yazılımsal bir resetleme mi lazım yoksa kelebeği komple mi değiştireceğiz, bir yol gösterin.