Beyler selam, benim 2014 model Astra J kasa araçta bir süredir ön takımdan acayip can sıkıcı sesler gelmeye başladı. Araba şu an 185 bin kilometrede, alt takım bugüne kadar beni pek üzmemişti ama son bir aydır özellikle kasislerden geçerken veya hafif bozuk yollara girdiğimde ön sağ taraftan böyle lok lok diye bir vuruntu sesi alıyorum. Sanki bir şeyler yerinden oynamış da metal metale çarpıyor gibi. Araba yolda giderken de eskisi gibi stabil değil, en ufak çukurda yaylanmaya başlıyor, sanki gemi gibi sallanıyor. Geçen gün mahalledeki ustaya gösterdim, şöyle bir baktı; z rotlardan olabilir ya da amortisör takozu bitmiştir dedi ama pek emin konuşmadı.
Benim asıl kafama takılan soru şu; amortisör patlaksa ses yapar mı yoksa bu ses kesin başka bir mekanik parçadan mı geliyordur? Baktığımda sağ ön amortisörün kovanında hafif bir yağ kaçağı ve terleme gibi bir durum fark ettim. Eğer amortisörün içindeki valf mekanizması bozulduysa ya da piston keçeleri yağ kaçırdığı için basınç düştüyse bu tarz bir lokurtu sesi yapar mı? Ayrıca direksiyonu tam tur çevirdiğimde o bölgeden sanki yay geriliyormuş gibi bir ses geliyor, kule bilyası mı dağıldı acaba diye düşünmeden edemiyorum.
Geçen hafta jantın oradan baktığımda ABS sensör kablosunda bir temassızlık mı var dedim ama herhangi bir oksitlenme falan da göremedim. Arabanın önü resmen esniyor, sertliğini kaybetti. Eğer sorun amortisördeyse, tekini mi değiştirmek lazım yoksa önleri takım olarak mı yenilemeliyim? Daha önce başına benzer bir durum gelen veya amortisör patlaksa ses yapar mı sorusuna tecrübeyle yanıt verecek olan varsa fikirlerinizi bekliyorum. Boşuna tüm alt takımı dağıtıp masraf açmayalım durduk yere.