Beyler, 2014 model Opel Astra J kasa 1.6 dizel manuel aracım var, şu an 168.000 kilometrede. Son bir aydır özellikle kasislerden geçerken veya parke taşlı yollara girdiğimde ön taraftan böyle lok lok diye sinir bozucu bir ses gelmeye başladı. Arabanın gidişinde de bir gariplik var, yüksek süratlere çıktığımda direksiyonu bıraktığım an hafiften bir sağa çekme hissediyorum. Geçen gün sanayiye bizim emektar ustaya uğradım, şöyle bir turladık, ön takım boşluk yapmış dedi ama tam teşhisi koyamadık. Özellikle tabla burcu arızası belirtileri mi bunlar yoksa amortisör takozlarından mı geliyor bir türlü emin olamadık.
Lifte kaldırdığımızda baktık, rot başlarında veya z rotlarda görünürde bir şey yok ama tablanın oradaki o kauçuk kısımlar sanki biraz kendini salmış, çatlamış gibi duruyor. Usta hazır buradayken ABS sensörü kablolarına da bir bak dedi, soketlerde hafif oksitlenme vardı onları temizledik ama ses ve sağa çekme olayı hala devam ediyor. Frene bastığımda direksiyonda çok hafif bir titreme de yapmaya başladı, sanki disk yamuk gibi ama diskleri daha yeni Bosch marka ile değiştirdim. Tabla burçları tamamen yırtıldığı zaman böyle tekerleği serbest bırakıp kamber-kaster geometrisini bozar mı?
Şimdi bu tabla burcu arızası belirtileri arasında ani kalkışlarda veya sert frenlemelerde önden bir tık sesi gelmesi de var diyorlar, bende o da başladı. Eğer burçlar değişecekse sadece presle burcu mu değiştireyim yoksa komple tablayı mı alayım? Bir de valf iticilerinden falan ses gelmiyor, motorun gidişi çekişi saat gibi ama bu alt takım sesi resmen sürüş keyfimi bitirdi. Başına gelen, daha önce bu burçları değiştirip sorunu çözen varsa bir yol göstersin, boşuna bütün ön takımı yenileyip parayı sokağa atmayalım.