Beyler selam, 2014 model 1.6 TDCİ Ford Focus aracım var, şu an 185 bin kilometrede. Son bir haftadır sabahları arabayı çalıştırırken canım çıkıyor. Marşa basıyorum, motor dönerken zorlanıyor gibi ses geliyor ama bir türlü ateşlemiyor. Üçüncü dördüncü denemede anca alıyor, o sırada da arkadan sanki kamyon fabrikası gibi simsiyah bir duman atıyor. Motor ısınana kadar rölantide acayip bir titreme ve vuruntu var, sanki pistonlar yerinden çıkacakmış gibi sallıyor arabayı. Giderken de ara ara tekleme yapıyor, özellikle düşük devirlerde araba bir silkeliyor kendini.
Dün bizim buradaki sanayiye uğradım, usta bilgisayara bağladı ama ekranda net bir hata kodu vermedi. Krank mili sensörü ve yakıt basınç valfi kontrol edildi, onlarda bir sıkıntı görünmüyor. Usta abi bu araba enjektör işemesi yapıyor olabilir, yakıtı silindirin içine damlatıyor, o yüzden araba boğuluyor dedi. Ama emin olmak için takımı komple söküp tezgaha göndermemiz lazımmış, o da sadece kontrolü için dünya para istiyorlar. Tam olarak enjektör işemesi belirtileri nelerdir merak ediyorum; bu siyah duman, geç çalışma ve sarsıntılı rölanti doğrudan buna mı işaret eder?
Ayrıca aracın yakıt tüketimi de son zamanlarda şehir içinde 2 litre kadar arttı. Acaba motor beyni (ECU) tarafında bir yazılımsal sıkıntı olabilir mi yoksa mazot pompasının oradaki kablo soketlerinde bir oksitlenme mi var diye de düşünmüyor değilim. Araba ısındıktan sonra çekişi fena değil ama dur-kalklarda o vuruntu sesi beni bitiriyor. Daha önce başına gelen varsa, özellikle bu dizel araçlarda enjektör revizyonu mu mantıklı yoksa direkt çıkma mı bakmalı, tecrübeli arkadaşlar bir akıl verin.