Beyler başım dertte, 2014 model 145 bin kilometredeki Ford Focus aracımda başıma gelmeyen kalmadı. Dün akşam işten dönerken E-5 trafiğinde dur-kalk yaparken ekranda birden Şanzıman Arızası Lütfen Servise Gidin uyarısını gördüm. Araba 1. vitesten 2. vitese geçerken aşırı derecede sarsıyor, bazen devir yükseliyor ama araba hızlanmıyor. Bildiğin Ford Focus powershift şanzıman hatası ile karşı karşıyayım ve canımı çok sıkmaya başladı. Durunca geri vitese taktım, bu sefer de araç geri gitmedi, sanki boşta gibi gaz yiyor ama hareket yok.
Bugün sanayide bizim eski ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık. Usta, şanzıman beyni yani TCM modülü üzerinde bir oksitlenme olabileceğini ya da doğrudan kavrama setinin bittiğini söylüyor. Hatta vites geçişlerini sağlayan çatalların sıkışmış olabileceğini de ekledi. Soketleri kontrol ettik, temizledik ama hata kodunu sildikten 10 kilometre sonra yine aynı Ford Focus powershift şanzıman hatası ekrana düştü. Şanzıman yağına bakalım dedik ama bu meret kuru tip olduğu için usta boşuna masraf etme, sorun ya beyinde ya mekanik parçada dedi.
Daha önce bu sorunu yaşayıp şanzıman beynini revize ettiren veya değişim yapan var mı? Servise gitsem dünya para isteyecekler, dışarıda bu işi garantili yapan bir yer biliyor musunuz? Araba resmen yolda bırakacak gibi hissettiriyor, vites geçişlerindeki o küt sesi içimi acıtıyor. Özellikle şanzıman ısınınca yapması beni vites değiştirme motoru veya sensör hatası mı acaba diye de düşündürüyor. Tecrübesi olanlar bir yol gösterirse çok makbule geçer, arabadan soğumak üzereyim.