2013 model 185 bin kmdeki 1.3 CDTI Astra J arabamla bugün muayeneden geçemedim. Her şey dört dörtlük, frenler falan canavar gibi ama gel gelelim egzoz emisyon değerleri tavan yapmış. Görevli arkadaş bu dumanla geçmez usta dedi, kağıdı elime verdi. Araba aslında yolda öyle kara tren gibi duman atmıyor ama demek ki ölçümde cihazı kurtarmıyor. Şimdi egzoz muayenesi geçmedi ne yapmak lazım, bir akıl verin. Bir süredir araba rampalarda falan nazlanıyordu, sanki motorun nefesi kesiliyor gibi bir durum vardı zaten ama arıza lambası yakmadığı için üstüne düşmemiştim.
Daha önce sanayide bizim ustaya baktırdığımda bilgisayarda oksijen sensörü (lambda) verileri bir garip geliyordu ama usta geçici hatadır, sildim gitti demişti. Şimdi muhtemelen bu sensör mü bozuldu yoksa EGR valfi mi tıkandı bilemiyorum. Bizim buralarda mazot kalitesi de malum, partikül filtresi (DPF) dolmuş olabilir diye tahmin ediyorum. Katalizörün içindeki gözenekler mi kapandı acaba diye de aklıma gelmiyor değil. Eğer komple katalizör değişecekse yandık, parçanın fiyatı arabanın kasko değerinin yarısı edecek neredeyse.
İnternette bazıları katkı at, çevre yolunda yüksek devir çevir düzelir diyor, bazıları da egzozcuya git temizlet diyor. Bu egzoz muayenesi geçmedi ne yapmak lazım konusunda tecrübesi olanlar yazarsa çok makbule geçer. Öyle hemen parçayı değiştirmeden, temizleyerek veya daha uygun yollu nasıl hallederiz bu işi? Muayene tekrarı süresi dolmadan şu emisyonu bir şekilde halletmem şart, yoksa trafikten men yiyeceğiz.