Beyler selam, elimde 2018 model 145 bin kilometrede bir BMW 320d var. Aracın orijinal rengi beyazdı ama ufak tefek çizikler ve güneş yanıkları canımı sıkmaya başlamıştı, ben de geçen hafta sanayide tanıdık bir yerde komple mat füme kaplattım makineyi. Kaplama yapılırken tavan döşemesini ve dış trim parçalarını söktürdük, bu esnada park sensörü soketlerinde biraz oksitlenme fark ettik onları da hazır elimiz değmişken temizlettim. Hatta arka cam rezistans soketini takarken ufak bir temassızlık yaşandı, sigorta panelinden ilgili sigorta patlamış onu da hemen hallettik ama şu an görsel olarak araba resmen evrim geçirdi.
Şimdi asıl mevzuya gelelim; bu kaplama işi bitti ama ruhsatta hala beyaz geçiyor. Çevirmeye girsek başımız ağrıyacak, bağlarlar arabayı biliyorsunuz. İnternette çok farklı rakamlar dönüyor, kimisi sadece muayene diyor kimisi noter masrafı çok diyor. Özellikle son zamlardan sonra 2024 yılı için araç kaplama ruhsata işletme maliyeti ne kadar oldu tam bilen var mı? Muayene istasyonuna gitmeden önce o meşhur renk tespit raporu olayını nasıl hallediyoruz? Bir de bu işlem esnasında şasi numarasının olduğu yerleri kapatmadılar ama park sensörü beyni veya yağmur sensörü gibi hassas elektronik parçaların üzerine folyo gelmesi muayenede bir kusur olarak sayılıyor mu?
Daha önce bu süreci yakın zamanda tamamlamış olan varsa; Tüvtürk randevusu, tespit raporu ücreti ve noterden yeni ruhsat çıkarma masrafları dahil toplam cebimizden ne çıkacak bir el atın. Bir de bu ruhsat değişimi sırasında egzoz emisyon pulunu da yenilemek gerekiyor mu yoksa sadece görsel değişiklik için muayene yeterli mi? Tecrübeli arkadaşlar güncel rakamları paylaşırsa çok makbule geçer, ona göre bütçe ayırıp hafta içi bu işleri bitirmek istiyorum.