2017 model 145.000 km’deki BMW 320d aracımla dün akşam iş dönüşü otobanda seyir halindeyken bir anda ekranda kırmızı renkli lastik basınç uyarısı yandı. Hemen sağa çektim, araçta stepne olmadığını bildiğim için tedirgindim ama lastiğin tamamen inmediğini fark ettim. Sağ arka tarafa koca bir vida girmiş ama lastik formunu koruyor. Bizim bu araçların üzerindeki teknoloji tam olarak nasıl işliyor, yani bu run flat lastik nedir tamir edilir mi yoksa direkt çöpe mi atacağız? İnternette çok bilgi kirliliği var, kimi usta yama tutmaz diyor kimi usta tabandaysa sorun olmaz diyor.
Sanayide tanıdık bir lastikçiye uğradım, adam lastiği sökmeden abi bunlar tamir olmaz, içindeki destek katmanı özelliğini yitirmiştir dedi geçti. Ama lastik basınç sensörü sadece basınç düşüklüğü uyarısı veriyor, herhangi bir jant hasarı veya yanakta bir ezilme de gözükmüyor. Aracın ABS beyni üzerinden mi yoksa jantın içindeki sensörden mi veri aldığından da emin değilim ama sensör hatası değil de fiziksel bir kaçak olduğu belli. Ayrıca supap iğnesi kısmında da hafif bir oksitlenme fark ettim, belki oradan da hava kaçırıyor olabilir ama asıl mevzu o vidadan sonra lastiğin akıbeti.
Daha önce bu şekilde RFT lastiğine vida giren veya patlayan oldu mu? Eğer yama yapılıyorsa hangi tip yama (fitil mi yoksa mantar yama mı) daha güvenli olur? Çünkü tanesi dünya para, durduk yere takım değiştirmek istemiyorum. Gerçekten bu run flat lastik nedir tamir edilir mi sorusuna net bir cevap verebilecek, başından benzer bir arıza süreci geçen arkadaşlardan tavsiye bekliyorum. Lastiğin yanağında RSC ibaresi var, yani patlasa da gitmesi lazım ama güvenlikten de ödün vermek istemiyorum. Sosyal medyada falan yama yapılırsa balon yapar diyenler var, kafam iyice karıştı.