2014 model 185 bindeki Opel Astra J dizel aracımda kış gelince resmen rezillik çekmeye başladım. Arabayı çalıştırıyorum, hararet göstergesi normal şekilde 90’a geliyor ama ne yaparsam yapayım kalorifer ısıtmıyor ılık üflüyor, arabanın içinde donuyoruz. Geçen sene hamam gibi yapan araba şimdi sadece nefes verir gibi çok hafif bir sıcaklık veriyor. Sabahları ön camın buğusu bile 15-20 dakikada anca çözülüyor, sağ yolcu tarafı zaten iyice buz gibi, şoför tarafı bir nebze daha hallice ama o da yeterli değil.
Sanayide bir ustaya gösterdim, kaputu açıp hortumlara baktı, direkt kalorifer peteği tıkalıdır bunu makineyle temizleyelim ya da değiştirelim dedi. Ancak göğüs sökülme ihtimali beni korkutuyor. Yazın antifriz değişimini yaptırmıştım, acaba o zaman sistemde hava mı kaldı yoksa devirdaim pompası mı yeterli basıncı yapmıyor tam anlayamadım. Termostat düzgün açıyor gibi duruyor çünkü yolda giderken hararette bir düşme veya dalgalanma hissetmedim. Acaba bu modellerde kronik olan klape motoru veya kalorifer kazanıyla alakalı bir durum olabilir mi?
Bir de dikkatimi çeken bir şey var, yolda giderken deviri 3000-4000 bandına çıkarıp gaza yüklenince hava biraz daha ısınır gibi oluyor ama rölantiye düşünce veya ışıklarda beklerken hemen soğuyor. Geçen gün genleşme kabının oradaki hortumları kontrol ettim, içeri giren hortum ateş gibi ama dönüş hortumu ona göre çok daha soğuk kalıyor. Kalorifer musluk valfi veya bir sensör arızası olsa bilgisayara bağlayınca arıza kodu düşer mi? Daha önce bu sorunu yaşayıp nokta atışı çözüm bulan arkadaşlardan akıl bekliyorum, kış günü yollarda perişan olduk.