Bizim 2013 model 1.3 Multijet Linea’da son bir aydır can sıkan bir durum var, araba 185.000 km devirdi artık alt takımdan sesler gelmeye başladı. Özellikle sabahları ilk hareket anında direksiyonu sağa sola tam tur çevirirken sanki yaylar birbirine sürtüyormuş gibi bir gıyj gıyj sesi geliyor. Mahalle aralarında yavaş giderken veya park ederken bu Fiat Linea amortisör takozu sesi iyice belirginleşti. İlk başta direksiyon pompasından şüphelendim ama direksiyon kutusunda herhangi bir yağ kaçağı veya basınç kaybı görmedim, zaten sistemde herhangi bir arıza lambası da yanmıyor.
Geçen hafta sanayiye bizim ustaya uğradım, arabayı lifte kaldırdık. Usta amortisör miline ve kulelerine baktı, amortisör takozlarındaki bilyalar dağılmış, tozdan çamurdan oksitlenme yapmış dedi. Hatta direksiyonu çevirdiğimde üstteki kule başlarının hafiften kastırdığını gözle görebiliyorum. Hazır girmişken rot başlarını ve z-rotları da kontrol ettirdim ama onlar sağlam çıktı. Sorun direkt yukarıdaki kulelerdeki o takozlarda gibi duruyor. Sadece ses de değil, bazen direksiyon toplarken hafif bir sertlik hissettiriyor, sanki bir yere takılıyor da kurtuluyor gibi.
Şu an kafamı kurcalayan şey şu; sadece bilyaları mı değiştirsem yoksa komple takoz setini mi yenilesem? Bazı yerlerde Opar orijinal parça kullanmazsan 2 aya kalmaz sesin geri geleceğini söylüyorlar. Aranızda bu Fiat Linea amortisör takozu sesi derdini kökten çözen, şu marka parça kullandım taş gibi oldu diyen var mı? Amortisörün üstündeki o pütürlü plastik yüzeyde zamanla aşınma olup olmadığını nasıl anlarız? Bir de bu işlem için amortisörleri komple sökmek gerekiyor, rot ayarı falan kaçar mı, tecrübesi olanlar bir el atsın.