Bizim 2014 model 165 bin kilometredeki Ford Focus son bir haftadır canımı iyice sıkmaya başladı. Sabahları ilk çalıştırmada rölanti bir inip bir çıkıyor, araba resmen titriyor, ısınana kadar kendine gelemiyor. Yola çıktığımda ise gaza basınca sanki arkadan biri çekiyormuş gibi bir hantallık var, sollamaya çıkarken korkutuyor insanı. Gösterge panelinde o meşhur sarı motor arıza lambası yandı zaten, ne yapsak söndüremiyoruz. Sanayideki usta bilgisayara bağladı, direkt lambda sensörü hatası verdi. Oksijen sensörü arızası yakıt tüketimi noktasında bu kadar fark eder mi bilmiyorum ama yol bilgisayarında 12-13 litrelere kadar fırladı rakamlar, normalde şehir içi 8 litreyi geçmezdi bu araba.
Usta egzoz manifoldunun üzerindeki sensörde oksitlenme olmuş, veriyi yanlış okuyor dedi ama ben tam ikna olamadım. Sanki sadece sensörle bitecek gibi değil, acaba motor beyni (ECU) yanlış sinyal mi gönderiyor ya da yakıt haritasını mı bozdu diye düşünmeden edemiyorum. Çünkü bazen egzozdan bildiğin çiğ yakıt kokusu geliyor, resmen parayı sokağa atıyoruz şu an. Hava akışmetresine de baktırdım, temiz gibi duruyor ama bu zengin karışım olayı canımı çok sıktı. Valf çıkışlarında bir kaçak falan da olabilir mi diye sordum, usta yok abi sensörü değiştireceğiz düzelecek deyip kestirip attı ama parça fiyatları da malum, boşuna masraf etmek istemiyorum.
Bir de şunu fark ettim, araba iyice ısındıktan sonra o yığılma ve tekleme hissi daha çok belirginleşiyor. Soketleri falan kontrol ettik, sigorta kutusuna kadar baktık ama görünürde bir kopukluk yok. Oksijen sensörü arızası yakıt tüketimi verilerini bu kadar dramatik etkiliyorsa direkt orijinal parça alıp değiştireyim diyorum ama yan sanayi taktırsam beyinle uyum sorunu yaşar mıyım? Daha önce bu kmlerde bu sorunu yaşayan, sensör değişiminden sonra yakıtı normale dönen ya da şuraya da kesin bak diyecek birileri var mı? Tecrübeli arkadaşlardan fikir bekliyorum, ocağımıza incir ağacı dikti bu yakıt meselesi.