2016 model 185 bin kilometredeki Ford Focus aracımda son bir aydır sabahları geç çalışma ve rölantide ciddi bir titreme sorunu başladı. Geçen hafta çevre yolunda 110-120 bandında giderken araç aniden korumaya geçti, gaz yememeye başladı. Kenara çektim, kontağı kapatıp açınca düzeldi ama içime bir kurt düştü. Sanayideki ustama götürdüm, bilgisayara bağladık; yakıt basınç sensörü devresinde anlık hata görünüyor dedi. Ustaya göre yakıt kalitesinden dolayı enjektör memeleri kurum bağlamış olabilir ya da EGR valfi dolduğu için motor nefes alamıyor. Usta mazotu nereden alıyorsun, yakıt seçiyor bu motorlar deyince durup bir düşündüm.
Yıllardır hep aynı yerden alırdım ama son iki depodur farklı istasyonlara girmek zorunda kaldım. Şimdi arızayı kökten çözmek için depoyu tamamen bitirip kaliteli bir yerden devam etmek istiyorum. Sanayide kime sorsam herkes farklı bir şey söylüyor; bir grup Shellin motoru temizlediğini ve performansı artırdığını savunurken, diğer taraf Opetin menzilinin daha uzun olduğunu ve yerli katkıların bizim yollarımıza daha uygun olduğunu iddia ediyor. İnternette araştırma yaparken de hep aynı ikilemle karşılaşıyorum, gerçekten Shel mi Opet mi hangi mazot daha iyi karar veremedim. Özellikle Euro Diesel tarafında hangisi bu hassas common-rail sistemlere daha dost davranır?
Aracın beyin kayıtlarında başka bir arıza yok, kablo tesisatında bir oksitlenme veya temassızlık da bulamadık. Eğer sorun yakıttan değilse mazot pompasını revizyona sokmak zorunda kalacağız ki o da dünya para. Aranızda bu iki marka arasında geçiş yapıp motorun sesinde, şıkırtısında veya sabah çalışmasındaki o sarsıntıda fark hisseden var mı? Tecrübeli arkadaşlar bir el atsın, bu Euro 5 ve Euro 6 motorlar için Shel mi Opet mi hangi mazot daha iyi, hangisi enjektörleri daha az yorar? Boşu boşuna sağlam parçaları söktürüp sanayi köşelerinde vakit öldürmeyelim.