2015 model 1.6 TDI 120.000 km’deki Golf 7 aracım dün akşam iş dönüşü trafiğin tam ortasında birden vites geçirmemeye başladı. Ekranda önce Şanzıman hata: Devam edebilirsiniz uyarısı çıktı ama hemen ardından o meşhur anahtar işareti yanıp sönmeye başladı. Araba resmen 2. viteste takılı kaldı, ne yaptıysam ne geri vitese geçti ne de boşa alabildim. Kenara çekip stop ettim, bir süre bekledikten sonra tekrar çalıştırdım ama bu sefer de vites geçişlerinde aşırı bir vuruntu ve sarsıntı yapmaya başladı. Daha önce vites geçişleri pamuk gibiydi, en ufak bir belirti, yağ kaçağı veya ses duymamıştım, bir anda yolda bırakması gerçekten canımı sıktı.
Hemen çekiciyle bizim buradaki özel servise çektik arabayı, bilgisayara bağladıklarında P17BF arıza kodu verdi, yani hidrolik pompa koruması devreye girmiş. Usta şanzıman beyni içindeki basınç tüpünün gevşemiş ya da döküm gövdeden çatlamış olabileceğini, solenoid valf grubunda da bir tıkanıklık olabileceğini söyledi. Hatta kart kısmında bir oksitlenme veya kısa devre ihtimali üzerinde de duruyorlar. Şu an mekatronik sökülüp detaylı bakılacak ama parça fiyatlarını duyunca insanın eli ayağı titriyor. Revizyon mu yapsak yoksa direkt sıfır parça mı taksak karar veremedim, revizyonun garantisi ne kadar sağlıklı olur orası da muamma.
Son dönemde bu dertten muzdarip olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum. Özellikle Golf 7 mekatronik arızası maliyeti şu an piyasada ne seviyelerde geziyor? İşçilik, şanzıman yağı ve mekatronik tüpü değişimi dahil edildiğinde ortalama ne kadar bir bütçe ayırmam gerekir? İstanbul tarafında bu işi hakkıyla yapan, dürüst usta tavsiyeniz varsa onlara da açığım. Piyasa o kadar dengesizleşmiş ki ustanın verdiği fiyatın makul olup olmadığından emin olamadım, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.