Beyler selam, şu aralar forumda çok fazla ilk arabam ne olmalı tavsiyeler diye konu açıldığını görünce ben de kendi yaşadığım tecrübeyi anlatayım, hem de bir çözüm bulalım istedim. İlk arabam olsun diye heves edip, piyasası hızlı diye 2012 model 185.000 km’de bir Ford Fiesta 1.4 TDCİ aldım. Araba dışarıdan bakınca hatasız duruyordu ama sanayiden çıkamaz olduk. Alalı daha iki hafta olmadan araba yolda giderken bir anda çekişten düşmeye, sanki arkadan birisi çekiyormuş gibi kasılmaya başladı. Gösterge panelinde de o meşhur motor arıza lambası yanınca direkt soluğu tanıdık bir ustanın yanında aldım.
Usta bilgisayara bağladığında krank devir sensörü hatası verdiğini söyledi. Sensörü orijinaliyle değiştirdik, hatta kablo tesisatında bir oksitlenme mi var diye her yeri tek tek kontrol ettirdik. Ancak sorun hala devam ediyor; araba özellikle 2000 devri geçince sanki yakıtı kesiyor gibi silkeliyor. Sonra başka bir servis abi bunun EGR valfi dolmuştur, o yüzden nefes alamıyordur dedi, valfi söktürüp temizlettik ama değişen bir şey olmadı. Şimdi de mazot pompası ya da doğrudan motor beyni (ECU) tarafında bir sıkıntı olabileceğini söylüyorlar, işin ucu çok açık ve masraf gittikçe katlanıyor.
İlk arabam ne olmalı tavsiyeler diye araştırma yaparken hep az yakar, parçası ucuz diye bu modellere bakmıştım ama teknik detayına girince işler değişiyormuş. Sigorta kutusundan gelen voltaj değerlerine kadar baktırdım, yine de bu stop etme ve tekleme olayını tam çözemedik. Aranızda bu model araçlarda benzer kronik sorun yaşayan ya da bu sensör hatalarının beyin kaynaklı olup olmadığını bilen var mı? Sanayide vakit öldürmekten, sürekli parça denemekten gerçekten yoruldum, tecrübeli arkadaşlardan acil akıl bekliyorum.