2014 model 165 binde Opel Astra J aracım var. Geçen hafta uzun yolda giderken durduk yere motor arıza lambası yaktı, ondan sonra arabanın huyu suyu değişti. Özellikle rölantide bariz bir titreme yapıyor ve alt devirlerde araba bildiğin sağırlaştı, gaz yemiyor. Sanayide tanıdık bir ustaya bağlattık, usta oksijen sensörü arızası yakıt tüketimi konusunu doğrudan etkiler dedi ama ben bu kadarını beklemiyordum. Yol bilgisayarında ortalama 8 litreden 14 litrelere fırladı, resmen depoyu sömürüyor şu an.
Usta kaputu açtı, kablo tesisatına falan baktı, soketlerde oksitlenme olabilir dedi ama temizleyip takınca da düzelmedi. Motor beyni (ECU) sensörden sinyal alamadığı için arabayı güvenli moda alıyormuş ve sürekli zengin karışım gönderiyormuş. Sensörün tepki süresi çok yavaşmış, ölçüm cihazıyla baktığımızda voltaj değerleri de hiç stabil gelmiyor. Egzoz manifoldu üzerindeki birinci sensörü (lambda) mü değiştirmem lazım yoksa egzoz çıkışındaki ikinci sensör mü bu yakıtı bu kadar etkiler? Bir de turbo üzerindeki selenoid valf ile bir alakası olabilir mi, usta ondan da şüphelendi ama emin olamadı.
Daha önce başına gelen var mı? Yan sanayi sensör takarsak katalizör falan zarar görür mü ya da lamba yine yanar mı diye korkuyorum. Orijinal Bosch marka olanlar çok pahalı geldi ama bu gidişle yakıta verdiğim parayla zaten sensörü kısa sürede amorti edecek gibiyim. Arıza lambasını siliyoruz, iki tur atınca geri yanıyor. Bu durum şanzımanı ya da diğer elektronik aksamları tetikler mi, tecrübeli abiler bir akıl verirse sevinirim.