Beyler selam, elimde 2012 model 185 bin kilometrede bir Focus var. Son birkaç haftadır canımı sıkan bir durum başladı, özellikle sabahları park yerinden çıkarken ya da dar manevra yaparken direksiyonu tam kırınca sürtme sesi geliyo bi bakın diyorum çünkü ses öyle basit bir gıcırtı gibi değil. Sanki metal metale sürtüyor ya da bir parça bir yere takılıyormuş gibi hart hurt diye sesler geliyor. İlk başta lastikler davlumbaza mı sürtecek diye kontrol ettim ama lastik ebatlarım orijinal, herhangi bir modifiye de yok.
Geçen bizim buradaki sanayiye götürdüm, usta bir şey yok direksiyon kutusu sağlam dedi ama içim hiç rahat değil. Direksiyonu sağa ya da sola dayadığımda o sona geldiği noktada hem bu sürtme sesi geliyor hem de hafiften bir titreme yapıyor. Acaba hidrolik direksiyon pompası mı can çekişiyor yoksa amortisör takozları mı bitti anlamadım. Kaputu açıp baktığımda hidrolik yağının rengi biraz kararmış gibi geldi, acaba sistemin içindeki bir valf mi tıkandı yoksa pompanın milinde mi bir sıkıntı var?
Daha önce başına gelen varsa bir yol göstersin. Bu ses varken kullanmaya devam etsem ileride başıma daha büyük iş açar mı? Bir de bazı arkadaşlar aks kafası ya da V kayışı gergisinden de yapabilir diyor ama ses direkt direksiyonun o tam tur döndüğü noktada yoğunlaşıyor. Direksiyon kutusu üzerindeki sensör veya kablo soketlerinde bir oksitlenme olsa ekranda arıza lambası yakardı diye düşünüyorum ama o da yanmıyor. Bu durumla karşılaşıp nokta atışı çözüm bulan varsa yazarsa çok makbule geçer, ona göre parçacıdan malzemeleri alıp direkt ustaya gideceğim.