Beyler selam, elimde 2014 model bir Ford Focus 1.6 TDCİ var, araba şu an 185.000 kilometrede ve son iki haftadır başıma öyle bir iş açtı ki artık sürüş keyfi falan kalmadı. Özellikle sabahları araba soğukken 1den 2ye geçerken veya geri vitese takmaya çalıştığımda bariz bir şekilde vites geçişlerinde cartlama sesi duyuyorum. Isınınca biraz azalıyor gibi oluyor ama tam anlamıyla asla kesilmiyor. Debriyaj pedalına sonuna kadar basıyorum, paspasa değiyor resmen ama yine de o dişli sürtme sesini hem duyuyorum hem de vites kolunda o titreşimi hissediyorum. Sanki içeride bir şeyler tam ayırmıyor da dişliler birbirini kemiriyor gibi bir hissiyat var.
Geçen bizim buradaki sanayiye uğradım, usta şöyle bir bindi tur attı, bunun şanzıman inmesi lazım dedi direkt. Baskı balata bitmiş olabilir ya da debriyaj bilyası kaçırıyor olabilir dedi ama benim aklım şanzıman içindeki senkromeç sarılarına takıldı. Şanzıman yağı seviyesini kontrol ettik, rengi iyice kararmış ama miktar olarak eksik görünmüyordu. Usta ayrıca vites kulesinin oradaki geri vites müşürü kısmında ufak bir oksitlenme olduğunu, belki vitesin yerini tam bulmadığını falan geveledi ama pek mantıklı gelmedi bana. Debriyaj alt merkezinde bir hidrolik sızıntısı var mı diye de baktık ama orada da bir kaçak göremedik.
Masraf kapıda gibi duruyor ama boş yere de şanzımanı açtırmak istemiyorum. Ankara tarafında bu işlerden gerçekten anlayan, bizi şanzıman inecek abi diyerek hemen masrafa sokmayacak sağlam bir usta var mı bildiğiniz? Bir de bu vites geçişlerinde cartlama sesi başladığından beri vites geçişleri kemikli bir hal aldı. Daha önce başına gelen, özellikle senkromeç değişimi yaptıran ya da sadece şanzıman yağı ve bir adet valf değişimiyle bu işi çözen oldu mu? Arabayı bu şekilde zorlayarak kullanmaya devam etsem ileride grup dişlisini falan kucağımıza alır mıyız? Tecrübeli arkadaşlardan acil yorum bekliyorum.