Beyler dün akşam Şile yolunda fena yakalandık, belediye sağ olsun yolu yeni mühürlemiş herhalde, her yer vıcık vıcık ziftti. Bizim 2016 model Passat 1.6 TDI (şu an 142 bin km’de) bembeyaz araba, kapı altlarından tutun da arka tampona kadar her yer simsiyah nokta dolmuş. Eve gelince fark ettim, moralim acayip bozuldu. Hele o ön taraftaki park sensörü deliklerine ve davlumbaz içlerine kadar girmiş o yapışkan meret. Kurumaya başlayınca taş gibi oluyor, tırnakla kazıyınca da boyayı çizecek gibi duruyor, ne yapacağımı şaşırdım.
Bugün sanayide kaportacı bir abiye uğradım, gaz yağı bulursan sil ama plastik aksama, kapı fitilleri tarafına değdirme, oraları kurutur çatlatır dedi. Ama piyasada düzgün gaz yağı bulmak da dert, her yer kimyasal dolu. İnternette baktım, margarin süren mi dersin, mazotla silen mi dersin ortalık karışık. Araba beyaz olduğu için leke kalmasından veya o siyahlığın boyaya işlemesinden korkuyorum. Özellikle bu sıcaklarda zift iyice yapışıyor, güneşin altında bekledikçe temizlemesi daha da imkansız hale geliyor, oksitlenme gibi bir durum yapar mı ondan da emin değilim.
Şimdi sizden ricam, boyanın verniğine zarar vermeden, o hassas plastik parçaları ve sensörleri bozmadan bu zift lekesi arabadan nasıl çıkar? Daha önce başına gelen, şunu kullandım pırıl pırıl oldu dediğiniz bir ürün veya yöntem var mı? Pasta cila mı yaptırmak lazım yoksa evde kendi imkanlarımızla bu işi çözebilir miyiz? Hanım da görünce bir dünya laf etti, arabayı bu halde gördükçe içim gidiyor, acil tecrübeli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.